Megállíthatatlanul közeledik a nyár vége, minden perc napsütést ki kell használni, ezért is csak most írom ezt a bejegyzést, holott már vagy két hete elkészültem ezekkel. Ma pihenő, kreatív napot tartottam. Talán ezek a tengerész hangulatú apróságok tudnak majd egy kis nyári meleget csempészni a hűvös őszi napokba is.

Az egész azzal kezdődött, hogy rátaláltam a Bármitartó – modern horgolmányok oldalra, majd megláttam a Wood Stitch Collection horgolható fa alapokat. Nagyon megtetszett a tengerész stílusú, ami eredetileg poháralátétnek való. Természetesen nekem, ahogy megláttam az ugrott be, hogy milyen jó kis ajtódíszt lehetne belőle készíteni. Azonnal rendeltem is egy szettet. A terv az volt, hogy pólófonállal horgolom körbe. Gyorsan meg is érkezett, felkerekedtem fonalat vásárolni hozzá, de nekem általában nincs olyan szerencsém, hogy amit venni akarok, az van is az üzletben. Igaz volt, de se kék, se piros, se fehér, márpedig nekem az kellett. Emlékszem, tikkasztó, forró nyári munka utáni péntek délután volt, máshová már nem akartam menni, fonal pedig kellett, így esett a választásom a Himalaya Silky Touch-ra, melyhez 5-ös horgolótűt használtam. Egyébként nekem nagyon tetszett ez a fonál, jó volt vele dolgozni, legközelebb is szívesen választom. Remélem hamarosan a pólófonalak kipróbálására is lesz alkalmam.

Életemben először horgoltam minta nélkül a saját fejem után, néha vissza is kellett bontani 1-2 kört, ha nem jól sikerült a szaporítás és hullámos lett. Az eredeti terv az volt, hogy amikor elkészül még ragasztok rá kagylókat és egyéb tengerészes apróságokat. Keményítés után ezt elvetettem, mert sajnos ez a fonal nem lett olyan merev, mintha pólofonalból készült volna, illetve nem is tetszett, amikor próbaképp rájuk rakosgattam. Így maradt simán csak horgolt ajtódísz, de akár nyaralóban falra akasztva dekorációként is megállja a helyét.

A maradék fonálból kis tároló kosárkákat készítettem, a kör alakút, a bevált minta alapján, ahogy a horgolt tortámat is. A négyzet formájúhoz ezt a leírást követtem, de szerintem bármelyik nagyikocka minta megteszi. Mindkét esetben szabadon variálható az alap nagysága, ami ugye a kosár alja lesz, attól is függően milyen vastag fonalat használok hozzá és mekkorát szeretnék készíteni. Megtanultam a búzaszem öltést is, és azt is, hogy ennél a módszernél nem túl, jó ha szorosan horgolok, márpedig én hajlamos vagyok rá. Volt, hogy alig tudtam a tűt áttuszkolni a szemen, még a kezem is belefájdult.

Legvégül pedig ezeket sem tudtam kihagyni, egyszerű, gyorsan horgolható apróságok, majd egyszer jó lesz valamire.

Kis hajó: https://hu.pinterest.com/pin/566398090627478575/
Hajókormány: https://hu.pinterest.com/pin/566398090627421365/
Vasmacska:https://hu.pinterest.com/pin/566398090626506394/

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy a következőre, kövess Facebook-on is: Ötletszikra – A kreatív oldalam