Ezek a horgolt tökök maradék fonalból készültek, az ilyen apróságokhoz tökéletes alapanyag. A korábbi horgolásokkor levagdosott és eltett fonalvégek pedig tömőanyagként felhasználhatóak.

Így készült:

1. sor:  15+1 láncszem 

2. sor: a tűtől a 2. szembe végig a soron 15 rövidpálca:

3-25. sor: a sor végén forduláskor 1 láncszem emelés és 15 rövidpálca, de úgy, hogy az előző sor szemeinek csak a tőlem távolabb eső felébe öltöttem. Így kaptam meg ezt a barázdált hatást.

Majd a kapott darab rövidebb oldalain az egymással szemben lévő szemeket összehorgoltam kúszószemmel, így létrejött ez a henger forma. Milyen sok szem elfér egy mondatban 🙂

Ezután egy hosszabb szálat hagyva elvágtam a fonalat, áthúztam a hurkon, hogy ne bontsam le, egy nagy tűbe fűztem és körbeférceltem az egyik végét. Majd a fonal szálat belül áthúztam a túloldalra, kitömtem a tököt és ezt a végét is összevarrtam.

A következő lépésben a két összevarrt végén keresztül átöltöttem kétszer, közelebb húzva azokat egymáshoz. Így lesz laposabb az alja és a teteje, így lesz tökformája. A szálat elvarrtam és elvágtam.

A tök szára 4-5 láncszem, ugyanazzal a módszerrel készítve, mint maga a tök, csupán annyi különbséggel, hogy kb. 3 sor elegendő is. A két oldalát összehorgolva egy kis hengert, szárat kapunk. Az indák 15-20 láncszemből állnak, majd minden szembe 1-3 rövidpálca, attól függően, hogy mennyire akarjuk, hogy tekeredjen.  Legvégül ezeket rávarrtam a tökökre.

Az itt található videó alapján horgoltam és készítettem a leírást hozzá. Egy kis változtatással bármekkora méretű elkészíthető, fonalvastagságtól függően.


A pókháló mintája itt található, ez alapján készítettem Piroska 12-es horgolócérnából: https://hu.pinterest.com/pin/566398090628005561/

Még két sort horgoltam hozzá, a rajzon található módon egy kis szem szaporítással:
A 6. sorban: 18 láncszem és 1db háromráhajtásos pálca.
A 7. sorban 20 láncszem és szintén  1db háromráhajtásos pálca.  Ezzel a módszerrel bármekkora méretű pókháló forma könnyedén elkészíthető.

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy a következőre, kövess Facebook-on is: Ötletszikra – A kreatív oldalam