Minden ünnepnek megvannak a saját kis szorosan hozzá tartozó, nélkülözhetetlen elemei, ami nélkül nem is lenne az igazi. Ilyen a Húsvét is, ami elképzelhetetlen például tojás nélkül. Ezért ezen bejegyzéssorozatom második része a húsvéti tojásokról szól, megmutatom hogyan készültek az enyémek. Az előző részben a papírnyulaké volt a főszerep.

A kisebb tojást a piacon a nagyobbat hobbiboltban vettem. Sajnos hiába festettem le több rétegben is, a hungarocell mintázata átütött. Nekem nagyon nem tetszett, nem szerettem volna így hagyni, ezért más megoldást kellett találnom a díszítésükre. Ez is egy tipikus példája annak, hogy nem biztos, hogy elsőre úgy sikerül minden, ahogy elképzeltem. Ugyanakkor ezek azok a helyzetek, amikor igazán lehet kreatívkodni.

Csak az jöhetett szóba, hogy befedem, eltakarom valamivel a felületét.
Erre több lehetőség is eszembe jutott, így ki is próbáltam jó párat.

A tojásokba kihegyezett hurkapálcát szúrtam, azt pedig száraz oázisba, így száradtak festés és ragasztás után.

Az itt található leírás alapján horgoltam körbe a kb. 6cm-es hungarocell tojásokat, Lana Gatto Ninfea fonallal 1,5mm-es horgolótűt használva. Felülről haladtam lefelé. A középső részére nekem kellett még pár sor pluszba, mert kissé hosszúkásabbak voltak az én tojásaim, mint a mintában lévők. Ha nincs kéznél műanyag tojás, ki is lehet tömni.
A mini rózsákhoz kb. 12-15 láncszemsort készítettem, majd a tűtől a 4. szembe 2db egyráhajtásos pálcát, majd azután minden szembe 3db-ot, így szépen bekunkorodott. A leveleket az ezen a képen található első rajz alapján horgoltam Eldorado cérnából, mivel én egészen kicsit szerettem volna, 7 láncszemmel kezdtem és azon osztottam el a pálcákat.

Körbetekertem zsinórral, sima hobbiragasztót használtam, ez egy egyszerű és gyors megoldás.

Ezt Pentart kő hatású pasztával kentem le, ecsettel és meghagytam a csíkos mintázatot.
Száradás után simára is csiszolható, de én csak egyszerűen lefestettem.

Ezeket dekupázspapírral vontam be, amit először darabokra tépkedtem, ollóval vágva túl szabályosak lettek volna. A kis fecnik széleit körben beszaggattam, így jobban kifekszik, elterül a domború felületen is, ezután ragasztottam fel.
Száradás után Umbra pasztával kentem át a felületét.

Eszembe jutott, hogy van itthon pár ív szép, színes merített papír is.
Így azt szintén a fenti módszert alkalmazva ragasztottam rá a tojásokra.

Ezek itt pedig a kakukktojások, sima felületűek és műanyagból vannak, ezeket szebben lehet festeni, mint a hungarocell változatokat. Úgy gondoltam ideje kipróbálni a kétfázisú finom vonalas repesztőlakkot is. Izgatottan vártam, hogy száradjon és szépen előjöjjenek a repedések. Sikerült! Végül Umbra antikoló pasztával és egy rongy segítségével áttöröltem. Ez az anyag beleül a repedésekbe és kiemeli azt, azonban a rongy segítségével a lakk felületéről le is töröltem egyből.

Legvégül pedig csipkét, szalagot, masnikat, fa és fém gombokat ragasztottam rájuk.

Íme a végeredmény, nézzétek meg, ilyenek lettek az én húsvéti tojásaim:

A Húsvéti ötletek következő, harmadik része itt olvasható.

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy a következőre, kövess Facebook-on is: Ötletszikra – A kreatív oldalam!