A szódabikarbónából és kukoricakeményítőből készíthető, levegőn száradó hófehér gyurma az egyik kedvenc alapanyagom. Ebből készültek hűtőmágneseim is. A receptje itt található. Különböző sütemény szaggatókkal formáztam, majd száradás után többféle módon dekoráltam. Ezután a kész darabokra ragasztópisztollyal rögzítettem a mágneskorongokat.

Pentart akril festéket használtam, azt a színt, ami épp nem volt itthon, a meglévőkből kevertem ki. A madárkák szárnyai Delicate rózsaarany és ezüst metál festékkel készültek. Illetve volt, amit egyszerű levél minta alapján horgoltam, leírása itt megtalálgató.

Sajnos az oldatos transzfer nekem többszöri próbálkozásra sem vált be erre az alapanyagra. Nem vitte át szépen és egyenletesen a mintát. Ezért egy próbadarabon teszteltem a ragasztásos módszert, egy nap száradás után örömmel tapasztaltam, hogy működik.  A minták, amiket használtam, Pinteresten megtalálhatóak.

Ragasztásos transzfer:
Lézernyomtatóval ki kell nyomtatni a megfelelő méretű mintát. A szöveget tartalmazó grafikát tükrözni szükséges. Tintasugaras nyomtatóval ez a technika nem működik, fontos a lézer. A méretre vágott nyomtatott mintánkat a díszítendő tárgyra kell ragasztani, mintával lefelé, úgy, hogy mindkét felületet bekenjük transzfer mediummal vagy dekupázs ragasztóval. Lesimítjuk az ecsettel, hogy az esetleges levegő buborékok távozzanak. Én egy napot hagytam száradni. Majd vízzel benedvesített ujjal ledörzsöltem a papírréteget. Akkor jó, ha száradás után is tisztán látszik a nyomat. Ha kifehéredik, akkor még nincs kész, további dörzsölés szükséges. Legvégül Pentar  vízbázisú matt lakkal kentem le.

Van az úgy néha, hogy amit kitalálok nem sikerül. Félig-meddig ez is ilyen, pedig igazán jól mutatna a hűtőn. Ezekre csíkokra vágott mágneslapot ragasztottam, mivel a betűk elég vékonyak, a mágneskorong itt nem jöhet szóba. Ez a megoldás sajnos nem túl erős és lepotyogtak a hűtőről. Azért megmutatom, de felhasználni majd más módon fogom, már van is ötletem rá!

Ha tetszett a bejegyzés és kíváncsi vagy a következőre, kövess Facebook-on is: Ötletszikra – A kreatív oldalam